Американските военни самолети ще могат да използват летище "Сан Кристобал" на островите Галапагос, съобщава БиБиСи, цитирайки министърът на отбраната на Еквадор Освалдо Жарин.

Те ще "се борят с трафика на наркотици" по силата на споразумение с правителството на Еквадор. Съобщеното споразумение предизвика загриженост относно потенциалното въздействие върху околната среда и суверенитета на Еквадор.

Сред самолетите са Boeing 777 и Lockheed P-3 Orion, съобщава латиноамериканската телевизионна мрежа "Телесур.

Галапагоските острови, разположени на 906 км западно от континентален Еквадор, са обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен в цял свят с уникалния си набор от растения и диви животни.

Туристите от цял свят пътуват, за да видят неговото биоразнообразие, което вдъхновява теорията на Чарлз Дарвин за еволюцията.

Депутатите в парламента на Еквадор призовават Жарин и министърът на околната среда Марсело Мата да обяснят обхвата на сътрудничеството със САЩ на островите.

Снимка 429538

Източник: iStock

Те ги помолиха да разработят предложения за разширяване на пистата на летище "Сан Кристобал, съобщава всекидневникът El Universo.

Депутатът Марсела Севалос коментира, че планът е тревожен за природозащитниците.

Конгресменът на опозицията Карлос Витери допълва, че споразумението със САЩ е "неприемливо" и трябва да бъде забранено, ако "възнамерява да вземе и инч от територията на Еквадор".

Съгласно член 5 от конституцията на Еквадор, страната е "територия на мира" и "не се допуска създаването на чуждестранни военни бази или чужди бази за военни цели".

Бившият президент на Еквадор Рафаел Кореа също реагира, като коментира в Туитър, че островът не е американски самолетоносач.

Военният министър Жарин уверява критиците, че на острова няма да има постоянно присъствие и допълва, че всякакви промени по летището ще бъдат заплатени от САЩ.

"Галапагос нашия самолетоносач за Еквадор, той е нашият естествен превозвач, защото ни осигурява постоянство, попълване, съоръжения за прихващане и е на 1000 километра от нашите брегове", обяснява Жарин.

Снимка 429534

Източник: iStock