Вашингтон е поставил редица условия на Триполи за посещението на държавния секретар Кондолиза Райс в Либия, съобщава Ройтерс.

САЩ искат Либия да сложи край на много неуредени въпроси между двете страни, чийто разрешаване се бави с години.

Измежду тези конфликтни теми са атентатът в немската дискотека „La belle" през 1986, при който загинаха двама американски войници, както и атентатът над Локърби през 1988г.

Контактите между Вашингтон и Триполи се затоплиха през 2003г., когато Либия се отказа от производството на оръжия за масово унищожение, но напредъкът в отношенията им спря, когато либийската страна забави разследването на двата атентата, припомня Ройтерс.

Либия, която е замесена и в двата атентата, е поела ангажимент да изплати на близките на жертвите от Локърби по 10 милиона долара за жертва. За атентата в дискотеката не са изплатени никакви обезщетения.

Помощник-държавният секретар на САЩ за Близкия Изток Дейвид Уелч каза, че е усетил „положителна нагласа" към разрешаването на спорните въпроси сред либийските власти при визитата си в Либия миналата седмица.

Една от целите на посещението му в Либия бе и уговарянето на визитата на Райс в Триполи.

Това заяви източник от Вашингтон. Той добави, че макар и САЩ да не са заявили категорично, че разрешаването на конфликтните теми, е абсолютно условие за посещението на Райс, то Белият дом ясно е дал да се разбере, че е необходимо раздвижване по тези проблеми.

Агенцията коментира, че миналият месец Либия е направила голяма крачка напред в нормализирането на отношенията си с Европа, освобождавайки българските медицински сестри и палестинския лекар.

С освобождаването на сестрите Либия показа, че е готова към промяна и е отворена към по-голям контакт със света, добави източникът.

Посещението на Райс е един подходящ момент, в който Триполи може да докаже, че Либия е склонна към промяна и реформи, каза още той.