Силите на САЩ потайно са изпратили най-малко 30 заподозрени чуждестранни бойци на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), заловени в Сирия през миналата година и в края на 2017 г., за да бъдат съдени в Ирак. Това показват интервюта с мъжете, иракски източници и съдебни документи, съобщава "Ройтерс".

Трима от мъжете са осъдени за членство в ДАЕШ и са осъдени на смърт от иракски съдилища, докато петима са осъдени на доживотен затвор. Четирима от тях са казали пред "Ройтерс", че са били изтезавани в затвора, което от агенцията не са могли да потвърдят.

Иракската служба за борба с тероризма е отрекла, че задържаните са били прехвърлени в техен арест от Сирия през 2017 и 2018 г., а също така е отрекла твърденията на задържаните за изтезания.

Докато съдбата на хиляди бойци на ДАЕШ, заловени в Сирия, остава нерешена, приблизително 30 заподозрени чуждестранни джихадисти са били прехвърлени в Ирак през 2017 и 2018 г., след като са били заловени от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), сочат иракски съдебни документи, американски архиви за задържане, разузнавателни и съдебни източници, както и хора, запознати с въпроса.

От Централното командване на САЩ, което контролира американските сили в Близкия изток, са отказали да коментират разкритията на "Ройтерс", но са признали предизвикателствата, които представляват задържаните, заловени от СДС, чиято власт не е международно призната.

"Проблемът с чуждестранните терористични бойци, арестувани от СДС в Сирия, е изключително сложен проблем", коментира говорителят на Централното командване капитан Бил Урбан.

САЩ искат страните да поемат отговорност за своите чуждестранни бойци чрез "съдебно преследване, рехабилитационни програми или други мерки, които в достатъчна степен възпрепятстват задържаните от повторно ангажиране в тероризъм", допълни той.

"Оставаме ангажирани с широк кръг международни партньори, за да се гарантира, че тези чуждестранни терористи никога повече няма да заплашат никого", изтъкна Бил Урбан.

Осмина мъже, осъдени за тяхната роля в ДАЕШ - от Белгия, Франция, Германия, Австралия, Египет и Мароко - са били интервюирани от "Ройтерс" по време на появата им в иракските съдилища.

Те са заявили, че след като са били заловени в Сирия от силите на СДС, те са били разпитвани за ролята им в ДАЕШ от силите на СДС и САЩ. Те са посочили, че са били задържани предимно в изолация в американски военни бази в Иракски Кюрдистан или в Йордания, преди да бъдат предадени в иракски арест.

СДС са отказали да коментират въпроса с прехвърлянето на затворници. СДС са заявили, че искат да се отърват от чуждестранните бойци, защото не са в позиция да ги изправи на подсъдимата скамейка.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява европейските страни да вземат обратно гражданите си сред повече от 2000 заподозрени чуждестранни бойци, заловени по време финалните битки за разгромяването на терористичната групировка в Сирия по-рано тази година.

САЩ и европейските съюзници проведоха разговори с Багдад за евентуално мащабно прехвърляне на затворници от Сирия, които да бъдат съдени в Ирак от началото на година, посочват западни дипломати, иракски и американски официални лица.