Съединените щати ще изпратят допълнителен пакет от помощ за сигурността на Украйна на стойност 150 милиона долара, включително оборудване, което ще помогне на страната да се защити от руските сили.

Оборудването, изпратено в Украйна, включва муниции, полево оборудване и резервни части.

Tова съобщи в петък говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Fox News.

Съединените щати ще продължат да предоставят на Украйна необходимата помощ, за да се защити.

Кърби припомни, че Съединените щати са предоставили около 4,5 милиарда долара за помощ за сигурността на Украйна, откакто президентът Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., и 3,8 милиарда долара, откакто Русия започна войната си срещу Украйна.

"Съединените щати също продължават да работят със своите съюзници и партньори, за да идентифицират и предоставят на Украйна допълнителни способности за защита", каза Кърби.

Президентът Джо Байдън призова Конгреса да одобри искането му от 33 милиарда долара за допълнителна военна, сигурност и икономическа помощ за Украйна.

"Моята администрация почти е изчерпала финансирането, което може да се използва за изпращане на помощ за сигурност чрез властите за изтегляне на Украйна. За да успее Украйна в тази следваща фаза на война, нейните международни партньори, включително САЩ, трябва да продължат да демонстрират нашето единство и нашата решимост да поддържаме потока на оръжията и боеприпасите към Украйна без прекъсване. Конгресът трябва бързо да осигури исканото финансиране за укрепване на Украйна на бойното поле и на масата за преговори", каза Байдън.

По-късно говорителят на Пентагона Джон Кърби обясни и какво включва новият пакет от военна помощ на САЩ за Украйна - 25 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, три мобилни противобатарейни радара AN/TPQ-36, оборудване за електронно заглушаване, както и полево оборудване и някои резервни части.

Според американското отбранително ведомство тези оръжия са адаптирани, за да отговорят на нуждите на Украйна в този момент.

Байдън праща нов военен пакет на Украйна за 100 милиона долара

Байдън праща нов военен пакет на Украйна за 100 милиона долара

Съединените щати вече изпратиха въоръжение на стойност 3,4 милиарда долара в Украйна от 24 февруари насам

Припомняме, че новината за новата помощ е очаквана. Часове по-рано стана ясно, че се очаква американският президент да одобри помощта. 

Това е последният от поредица трансфери, за да се помогне на Киев да отблъсне руската инвазия.

Съединените щати вече изпратиха въоръжение на стойност 3,4 милиарда долара в Украйна от 24 февруари насам.

Новият транш от трансфери на оръжие ще дойде от останалите 250 милиона долара в президентския орган за изтегляне, което позволява на президента да разреши прехвърлянето на оръжия от запасите на САЩ без одобрение на Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

Миналия месец Байдън предложи пакет от помощ от 33 милиарда долара за Украйна, включително повече от 20 милиарда долара военна помощ.

Съединените щати обучават някои украински сили как да използват системи като гаубиците извън Украйна.

Лидерите на група от седемте (Г7), включително Байдън, ще проведат видео разговор в неделя с украинския президент Володимир Зеленски в демонстрация на единство ден преди Русия да отбележи своя празник на Деня на победата, съобщи Белият дом.

Украйна поиска от САЩ дронове, противокорабни ракети и ракетни установки

Украйна поиска от САЩ дронове, противокорабни ракети и ракетни установки

Зеленски е отправил молбата към американската делегация, посетила Киев в събота