Специалният пратеник на САЩ за Йемен Тим Ландеркинг ще пътува до Близкия изток в четвъртък, за да обсъди конфликтната ситуация в региона с правителството на Йемен и представители на гражданското общество в страната, съобщи Държавният департамент на САЩ.

"Специалният пратеник и неговият екип остават съсредоточени върху необходимостта хутите да прекратят атаките си срещу Мариб и многократните атаки срещу цивилни райони, които изострят хуманитарната криза", се казва в доклада.

Освен това Ландеркинг ще се срещне с висши представители на регионалното правителство и други международни партньори.

Както бе отбелязано, дипломатът ще потвърди, че Съединените щати се стремят да си сътрудничат с международната общност, за да упражнят натиск върху страните за "прилагане на критични икономически реформи, осигуряване на редовен внос и разпространение на гориво и възобновяване на търговските полети до Сана летище."

Въоръженият конфликт в Йемен продължава от март 2014 г. Арабска коалиция, водена от Саудитска Арабия, подкрепя войските на йеменския президент Абд Рабо Мансур Хади в конфронтацията им с бунтовниците хути, които контролират част от страната. На Запад казват, че бунтовниците са подкрепени от Иран.