САЩ обяви, че повече от дузина новозабелязани руски самолети доставени в авиобаза в Либия в подкрепа на Халифа Хафтар, съобщават американското военно командване в Африка (Africom) и "Анадолу".

"През няколко дни през май руските изтребители МиГ-29 и СУ-24 излетяха от Русия. По това време всички самолети имат маркировка на военновъздушните сили на Руската федерация. След като кацат в авиобаза Хмеймин в Сирия, МиГ-29 са пребоядисани и се появяват без национална маркировка", коментира Africom в Twitter.

"Те са пилотирани от руски военни и ескортирани от руски изтребители със седалище в Сирия до Либия, кацащи в Източна Либия близо до Тобрук за гориво. Най-малко 14 руски самолета след това са доставени във въздушна база Ал Юфра в Либия".

Туитът на американските военни е ден, след като заявиха, че Русия наскоро е разположила изтребители в Либия, за да подкрепи руските наемници, които се бият за Хафтар.

"Русия очевидно се опитва да наклони везните в своя полза в Либия. Точно както ги видях да правят в Сирия, те разширяват военното си присъствие в Африка, използвайки подкрепяни от правителството наемни групи като Вагнер", генерал Стивън Таунсенд, командир на САЩ Африканското командване, се казва във вторник в изявление.

"Прекалено дълго Русия отрича пълната степен на участието си в продължаващия конфликт в Либия. Е, сега няма отричане", добави Таунсенд.

Американските командири обясниха също, че Европа е изправена пред рискове за сигурността и миграционна криза заради участието на Русия в Либия.

"Ако Русия завземе базиране на брега на Либия, следващата логична стъпка е да разгърнат постоянни способности за отказ на достъп на далечни разстояния (A2AD)", заяви генералът от ВВС Джеф Харигиан, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

"Ако този ден настъпи, това ще създаде много реални опасения за сигурността на южния фланг на Европа", добави той.

САЩ: Русия изпрати бойни самолети в подкрепа на наемници в Либия

САЩ: Русия изпрати бойни самолети в подкрепа на наемници в Либия

Руските бойни самолети отлетяха от Русия и първо кацнаха в Сирия