САЩ призовават своите граждани да бъдат предпазливи по време на посещенията си в Китай, тъй като съществува заплаха, властите на тази страна да попречат на американци да напуснат нейната територия, съобщава Държавния департамент на САЩ.

"Властите в Китай използва своя авторитет, за да попречат на американски граждани да напуснат Китай, използвайки забрани за пътуване, понякога не позволявайки на американски граждани да напускат страната с години", пише в изявлението.

Държавният департамент обяснява, че "Китай използва забрани за излизане, за да принуди гражданите на САЩ да участват в разследвания, провеждани от китайското правителство."

"В повечето случаи американските граждани разбират за забраната за напускане само когато се опитват да напуснат Китай, няма начин да се разбере, колко дълго ще продължи тази забрана. Гражданите на САЩ, на които е забранено да напускат, са тормозени и заплашвани", допълват от департамента.

"Гражданите на САЩ могат да бъдат задържани без достъп до консулска помощ от САЩ и нямат информация за това, за което са обвинени. Гражданите на Съединените щати могат да бъдат подложени на продължителни разпити и продължително задържане по причини, свързани с държавната сигурност", обясняват те.

"Служителите по сигурността могат да задържат или депортират американски граждани за изпращане на лични електронни писма, които критикуват китайското правителство", обяснява департаментът.

"Китай не признава двойно гражданство. Гражданите на двете страни - САЩ и Китай, както и американските граждани с китайски корени, могат да бъдат обект на допълнителни проверки и преследвания. Китай може да попречи на американското посолство да предоставя консулски услуги", предупреждава Държавния департамент на САЩ.

Приоритетът на САЩ: Китай, Китай, Китай

Приоритетът на САЩ: Китай, Китай, Китай

Действащият секретар Шанахан заяви пред екипа да запомнят Китай, Китай, Китай