САЩ няма да приемат милитаризирането от страна на Китай на изкуствените острови в Южнокитайско море. Това предупреди военният министър на САЩ ген. Джеймс Матис, цитиран от световните медии.

Говорейки на конференция по сигурността в Сингапур, той подчерта, че такива ходове подкопават регионалната стабилност.

Териториалните претенции на Китай в богатото на ресурси Южнокитайско море са оспорвани от няколко страни.

Същевременно Матис похвали усилията на Пекин да ограничи ядрената и ракетната дейност на Северна Корея.

Неговите коментари бяха направени малко след като Съветът за сигурност на ООН разшири санкциите срещу Северна Корея в отговор на поредицата от ракетни и ядрени изпитания, проведени през тази година.

Съветът за сигурност разшири санкциите срещу Северна Корея

Съветът за сигурност разшири санкциите срещу Северна Корея

След последните ракетни изпитания

Съветът за сигурност гласува единодушно в подкрепа на санкциите след седмици на преговори между САЩ и Китай.

В речта си пред ежегодния форум "Диалог Шангри ла" Джеймс Матис подчертал: "Ние се противопоставяме на страните, които милитаризират изкуствени острови и налагат прекомерни претенции към морски територии. Ние не можем и няма да приемем едностранни, принудителни промени на статуквото."

Американският президент Доналд Тръмп и други високопоставени американски правителствени служители многократно са заявявали, че ще защитават интересите на САЩ в Южнокитайско море, през което минават ключови корабни маршрути.

По време на изслушването му преди заемането на поста по-рано тази година, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън предупреди, че САЩ "ще трябва да изпратят на Китай ясен сигнал първо, че строителството на острови спира, и второ, вашият достъп до тези острови също така няма да бъде разрешен".

В отговор от китайското външно министерство обявиха, че Пекин ще продължи твърдо да защитава правата си в региона.