САЩ призоваха Турция да се откаже от закупуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, като в противен случай на Анкара могат да бъдат наложени санкции, пише турският вестник "Хабертюрк", позовавайки се на източник във Вашингтон.

Изданието съобщава, че неназован американски официален представител е изразил опасения във връзка със закупуването от страна на Турция на руски противовъздушни системи, тъй като те могат да "повлияят неблагоприятно на оперативната съвместимост на НАТО", като е признал, че в светлината на наскоро приетия закон от Конгреса САЩ могат да наложат санкции на Анкара.

САЩ предупредиха Ирак за последствия при закупуване на С-400 от Русия

САЩ предупредиха Ирак за последствия при закупуване на С-400 от Русия

Щели да нарушат закона за санкциите срещу Русия

"Искаме да помогнем на Турция да намери по-добра алтернатива, за да посрещне нуждите си от противовъздушна отбрана", подчертал американският правителствен служител.

По-рано министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу определи като неприемлив езика на заплахи във връзка със закупуването на С-400, добавяйки, че Анкара първоначално е планирала да придобие системи за противовъздушна отбрана от съюзници в НАТО, но те "вечно имат някакви проблеми".

Заради това Турция започна преговори с други страни и през декември 2017 г. подписа споразумение с Русия за доставка на С-400.

Русия доставя зенитно-ракетни комплекси С-400 на Саудитска Арабия

Русия доставя зенитно-ракетни комплекси С-400 на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е настоявала и за трансфер на технологията