Водена от САЩ военноморска коалиция в Персийския залив предупреди корабите в региона да стоят далеч от иранските води, за да избегнат евентуално превземане, съобщи Военноморският флот на САЩ.

Предупреждението показва, че напрежението остава високо във и около Ормузкия проток, където Иран конфискува танкери в края на април и началото на май.

Вашингтон и Техеран финализират сделка за освобождаване на петима американски граждани, задържани в Иран. В замяна, САЩ ще позволяват 6 милиарда долара ирански средства задържани в Южна Корея да бъдат размразени.

"Международната коалиция за морска сигурност уведомява морските агенти в региона за подходящи предпазни мерки за минимизиране на риска от изземване въз основа на настоящото регионално напрежение, чиято ескалация се стремим да предотвратим", каза командир Тимъти Хокинс, говорител на базирания в Бахрейн Пети американски флот в събота.

"Съветват се корабите да преминават възможно най-далече от иранските териториални води."

Около една пета от световния суров петрол и петролни продукти преминава през Ормузкия пролив, въздушна точка между Иран и Оман в устието на Персийския залив.

Споразумението за освобождаване на американски граждани от ирански затвор и позволяването им да се върнат в САЩ би премахнало основният проблем между Вашингтон и Техеран, които остават в противоречие по въпроси от иранската ядрена програма до подкрепата на Техеран за регионалните шиитски милиции.

Съединените щати ще освободят някои иранци от американски затвори като част от сделката, каза мисията на Иран в ООН.

Повече от 3000 американски военни пристигнаха в Червено море

Повече от 3000 американски военни пристигнаха в Червено море

В отговор на "тормоза и конфискациите на търговски кораби" от страна на Иран