Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън обяви, че планирал да използва посещението си в Беларус, за да предупреди нейния държавен ръководител Александър Лукашенко за заплахата за сигурността, която представлява Русия, съобщава "Ройтерс".

Болтън е най-високопоставеният американски представител от години, който посещава Беларус, което става, след като Москва и Минск се сближават все повече като част от проекта за съюзна държава, който подхранва опасенията от тихо анексиране на Беларус от Русия.

Русия гледа на Беларус като на буфер между западната си граница и Европа, след като отношенията със Запада удариха дъното след Студената война, но тя отрича, че има нещо неблагоприятно в проекта ѝ за съюзна държава и настоява, че Беларус е близък и ценен съюзник.

Говорейки пред журналисти в Молдова, Болтън коментира "... ние смятахме, че в светлината на нещата, които сме чували от Москва, че е важно да отидем в Беларус и да говорим за техния суверенитет и териториална цялост".

Болтън коментира темата в Кишинев след разговорите си там с премиера Мая Санду, която дойде на власт през юни и заяви, че иска да освободи Молдова от олигархичната система, която задушава страната след обявяването на независимост от Москва през 1991 г.

"Мога да кажа от името на американското правителство, че ви желаем на вас и новото правителство тук всичко най-добро за антикорупционната кампания, която е изключително важна за потенциалните американски инвеститори...", каза Болтън.

Молдова, затворена между Румъния и Украйна, е една от най-бедните страни в Европа. Бившата съветска република с население от 3 500 000 души отдавна е на фронтовата линия на геополитическото съперничество между Европейския съюз и Русия.