Американският държавен департамент предупреди за опасност от терористични актове в Европа около коледните празници, предадоха информационните агенции.

В изявление на департамента се казва, че джихадистката групировка ДАЕШ и сродните й организации планират атаки, чиято цел биха могли да бъдат коледните празненства в европейските страни.

Посочва се, че според заслужаваща доверие информация, ДАЕШ, "Ал Кайда" и нейните филиали продължават да планират терористични актове в Европа.

На американските граждани се препоръчва да бъдат особено внимателни при посещения на туристически обекти, в транспорта и на други оживени места.

Подчертава се, че е необходима бдителност по време на фестивали, панаири, празненства под открито небе.

В документа се напомнят нападенията, извършени от ислямски екстремисти през последната година в Белгия, Германия, Турция. Държавният департамент отдава дължимото на усилията на европейските служби за предотвратяване на терористични нападения, но предупреждава, че потенциалът за нови нападения не е елиминиран в различни кътчета на Европа.

"Терористите може да използват различна тактика, с употреба на традиционни или на нетривиални оръжия, избирайки като цел както официални обекти, така и частни лица."