Изграждането на американска противовъздушна система в Полша или Чехия ще засили общата европейска отбрана срещу ядрена атака, но няма да застраши Русия.

Това заявява пред полски всекидневник помощник-държавният секретар Даниел Фрийд. Противоракетната система не е насочена срещу Русия, подчертава той, цитиран от Ройтерс.

САЩ влагат милиарди всяка година в мащабна система за ракетна отбрана, която ще съчетава радари с широк обхват и балистични ракети и ще служи за откриване и унищожаване на ракети, носещи ядрени глави или биологическо и химическо оръжие.

Пред вестника Фрийд посочва, че миналата седмица Вашингтон е отправил предложение към двете страни да започнат детайлни преговори - които според него могат да продължат няколко месеца - да приемат на своя територия част от системата.

Съгласно предложението в Полша може да бъде базирани балистичните ракети, а в Чехия - радарната система. Ако стане факт, това ще е най-голямата система от отбранителния щит извън САЩ.

Русия разкритикува решението за разширяването на отбранителния щит в двете страни. Генерал Владимир Поповкин предупреди, че Русия ще интерпретира подобен ход като военна опасност, предаде Би Би Си.

САЩ мотивират нуждата от системата като защита срещу евентуални нападения от страни като Иран и Северна Корея.

Съмнително е, коментира обаче генерал Поповкин, че елементите от американската отбранителна система в Европа са насочени срещу ирански ракети.