САЩ обявиха, че ще отказват дипломатически визи на еднополови партньори на чуждестранни дипломати и служители на ООН, съобщават американските медии.

Промяната е влязла в сила в понеделник, давайки на партньорите, които понастоящем се намират в САЩ, срок до 31 декември да напуснат, да сключат брак или по друг начин да променят визата си.

Това е промяна на правилата, въведени през 2009 г.

Понастоящем 25 държави признават еднополовия брак. Хомосексуалността остава незаконна в 71 страни.

Новата актуализация на политиката на администрацията на американския президент Доналд Тръмп е била разпространена в бележка на ООН.

В бележката се посочва: "От 1 октомври 2018 г. еднополовите местни партньори, които придружават или се опитват да се присъединят към новопристигнали служители на ООН, трябва да представят доказателства за брак, за да имат право на виза G-4 или да търсят промяна на този статут."

Визите G-4 се предоставят на служители на международни организации и техните най-близки.

Според Държавния департамент на САЩ "само отношенията, законно смятани за брак в юрисдикцията, в която са сключени, установяват допустимост като съпруг за целите на имиграцията".

В бележка от 12 юли до ООН, мисията на САЩ в световната организация обяви промяната като стъпка към равенство, като изтъкна, че "еднополовите съпрузи на американските дипломати сега се радват на същите права и ползи като хетеросексуалните съпрузи".

Ала критици определиха този ход като несправедлив към хомосексуалните партньори, като се има предвид, че голям брой държави не признават еднополовите бракове.

Бившият посланик на САЩ в ООН Саманта Пауър заклейми политиката на администрацията на Тръмп, наричайки я "ненужно жестока и тесногръда".

От организацията UN-Globe, която се бори за равенство на ЛГБТ общността в ООН, изтъкнаха, че новата политиката на администрацията на Тръмп е "неуместна промяна в правилата".