Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди ситуацията в Ивицата Газа с израелския премиер Бенямин Нетаняху в събота. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Белия дом.

Основният съюзник на Израел потвърждава подкрепата си, като същевременно изразява и загриженост относно нарастващия брой жертви и хуманитарната криза в Газа.

Нетаняху е изразил признателност по време на разговора за позицията на САЩ в Съвета за сигурност на ООН. Също така е настоял, че Израел ще продължи войната, докато всичките му цели не бъдат напълно постигнати".

Байдън: Ново споразумение за заложниците в Газа не се очаква скоро

Байдън: Ново споразумение за заложниците в Газа не се очаква скоро

Това каза той пред репортери по време на пътуване до Милуоки, Уисконсин.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН в петък най-накрая прие резолюцията за хуманитарните доставки на помощ за Газа. 13 представители гласуваха "за", нито един член не гласува "против", а две държави се въздържаха - Русия и САЩ.

Резолюцията беше обсъждана в продължение на почти две седмици, а гласуването беше отлагано многократно.

Групировката "Хамас" я отхвърли като неадекватна на реалната ситуация в Газа. 

Боевете в Северна Газа не стихват

Боевете в Северна Газа не стихват

Израелските сили са установили почти пълен контрол в района

Междувременно, боевете в Северна Газа не стихват. Израел се стреми да установи пълен контрол, за да може да се съсредоточи усилията си на юг. Израелското командване посочи, че е установило почти пълен контрол над северните части на Газа.

Близо 20 000 жители на Газа бяха убити по време на 11-седмичния конфликт. По-голямата част от 2,3-милионното население на Газа е разселено.