Палестинската групировка "Хамас" осъди резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в петък, която призовава за разширен хуманитарен достъп, но не включва искане за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, съобщава Анадолската агенция.

"Хамас" описа резолюцията като недостатъчна стъпка, която не отговаря на изискванията на катастрофалното състояние, причинено от (израелската) терористична военна машина в Газа.

Той също така отбеляза в изявление, че резолюцията "не включва международно решение за спиране на геноцидната война от израелската терористична окупация срещу нашия палестински народ в Газа".

Изявлението обвинява САЩ, че изпразват резолюцията от нейната същност и се противопоставят на "волята на международната общност и Общото събрание на ООН за спиране на (израелската) агресия срещу нашия беззащитен палестински народ".

Припомняме, че Съветът за сигурност в петък прие резолюция, която призовава за спешни стъпки за незабавно разрешаване на безопасен хуманитарен достъп до Газа, на фона на продължаващата израелска офанзива срещу анклава.

В резолюцията не се призовава за незабавно прекратяване на сраженията, което беше една от чувствителните формулировки за САЩ. Едва в четвъртък Вашингтон даде знак за подкрепа след дни на съпротивата срещу предишни редакции на документа.

Миналата седмица Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство резолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. За резолюцията гласуваха 153 държави-членки на ООН, 10 гласуваха против, а 23 се въздържаха. Решението не е обвързващо.

СС на ООН прие най-накрая резолюция за Газа

СС на ООН прие най-накрая резолюция за Газа

Въздържаха се две страни - САЩ и Русия

От 7 октомври насам в Газа а загинали до най-малко 20 057 смъртни случая и 53 320 ранени, повечето от които деца и жени. Това е причинило огромни щети на инфраструктурата и "безпрецедентна хуманитарна катастрофа", според палестински и международни източници.