Разследване на американските военни установи, че по време на въздушните удари срещу бунтовници в Афганистан на 22 август тази година са били убити много повече цивилни граждани, отколкото първоначално беше съобщено.

Централното американско командване заяви, че 33, а не 7 цивилни са загиналив село Азизабад в провинция Херат, съобщава Би Би Си.

И докато изразяваха съжаление за случилото се, от Централното командване заявиха, че американските сили са изпълнявали дълга си.

Според мисията на ООН в Афганистан и афганистанското правителство загиналите при въздушните удари над Азизабад са 90 души, включително 60 деца.

Припомняме, точно преди месец висш американски военен командир в Афганистан поиска да бъде направено разследване на данните, че над 90 цивилни афганистанци са загинали при военни операция на САЩ в западен Афганистан през последните дни.

Видеоматериал, показващ последиците от нападението, показва 40 тела, покрити с чаршафи и одеяла, които се намират в джамия. По-голямата част от заснетите са деца и бебета. Телата на някои от тях са толкова силно обгорели, че трудно биха били разпознати.

Според официалното съобщение на американските сили след инцидента, седем цивилни са загинали в „успешна"акция срещу талибанския командир в Азизабад.

Оповестявайки данните от разследването на Централното командване, генерал-лейтенант Мартин Демси каза, че американските сили са действали по надеждни сведения, при самозащита и според правилата, които налага службата им.

По време на операцията американските военни са поискали въздушно подкрепление, след като са били обстрелвани от предполагаемо талибанско укрепление.

По думите на генерал-лейтенант Демси при атаката са убити и 22-ма талибански бунтовници.

„Ние сме дълбоко натъжени от загубата на невинни животи в Азизабад", заяви той и допълни: „Дълго време се опитвахме да предотвратим нещастните случаи с цивилни в Афганистан във всички наши операции, но както виждаме прекалено често, безмилостният враг редовно се обгражда с невинни."