Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райз призова пакистанския президент Первез Мушараф да се отгели от поста главнокомандващ на армията.

По думите на Райс страната трябва да поеме по пътя на предсрочни избори, които да се проведат в съответствие с конституцията на страната.

Най-добрият път за Пакистан е връщането  към конституционно установения ред и провеждането на избори, каза още Райс. Припомняме, вчера стана ясно, че най-вероятно САЩ ще преразгледат финансовата си помощ за Пакистан.

Ако ние не покажем на пакистанците посоката, то някой друг ще го направи, каза още Райс.

Подобна позиция заяви и Великобритания.

Лондон призова за възстановяване на конституционното управление в страната и произвеждането на парламентарни избори през януари. Размера на помощите, който Пакистан получава от Великобритания е 236 милиона евро, които трябва да бъдат изплатени за периoд от три години.

Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че Великобритания е сериозно обезпокоена от ставащото в Пакистан. По думите му, това което се случва в момента в страната,  може да я отдалечи значително от демократичните реформи.

В петък премиера Гордън Браун е провел телефонен разговор с президента Мушараф, който го е убедил, че в Паскитан изборите ще бъдат проведени по честен начин и на време.

Междувременно вълна от протести заля страната, след като президента Мушараф обяви извънредно положение. В рамките на три дни са арестувани стотици души, а полицията използва силови методи срещу демонстрантите.

Припомняме, президентът Первез Мушараф обяви извънредно положение в събота. Официалният повод за това беше нарасналото напрежение в северната част на страната, където дейността на бунтовниците се активизира