Правителството на САЩ настоява Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония да затегнат и ограничат достъпа на Китай до полупроводникови технологии, съобщи Bloomberg News в сряда.

САЩ искат японските компании да ограничат износа за Китай на специализирани химикали, необходими за производството на чипове, включително фоторезист, се казва в доклада, цитиран от хора, запознати с въпроса.

Вашингтон също притиска Нидерландия да спре производителя на полупроводниково оборудване ASML, обслужване и ремонт на оборудване за производство на чипове за китайски клиенти, закупено преди ограниченията върху продажбите на тези устройства да бъдат въведени тази година, се добавя в доклада.

Токио и Хага искат да оценят въздействието на настоящите си ограничения, преди да обмислят по-строги действия, се казва в доклада, добавяйки, че служители на Министерството на търговията на САЩ са повдигнали въпроса в Токио по време на среща относно контрола върху износа миналия месец.

Американски служители по-рано бяха изразили особена загриженост относно способността на Китай да използва усъвършенствани чипове и мощните процесори, за да подсили бързо-развиващата си армия.

Руснак се призна за виновен за контрабанда на американски чипове за Русия

Руснак се призна за виновен за контрабанда на американски чипове за Русия

Максим Марченко е работил в Хонконг