Съединените щати ще продължат да провеждат съвместни военни учения на двустранна и тристранна основа с Южна Корея и Япония, за да подобрят отбранителните способности на страните срещу провокациите на Северна Корея.

Това заяви на брифинг в сряда Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации, цитиран от "Йонхап".

Той също така призова Северна Корея да започне диалог.

"Работим с всички наши съюзници и партньори, за да продължим да оказваме натиск върху Пхенян, каза Кърби. Бих казал, че очевидно оставаме готови да седнем без предварителни условия с Ким Чен-ун, за да се опитаме да намерим дипломатическия път тук за денуклеаризацията на полуострова. Това предложение все още е в сила", добави той.

Американски официални представители казаха, че Северът остава без отговор на американските предложения.

КНДР изстреля стотици артилерийски снаряди към морето

КНДР изстреля стотици артилерийски снаряди към морето

Част от снарядите са паднали в буферната морска зона

Кърби подчерта необходимостта от военна готовност за противодействие на потенциална севернокорейска агресия.

"Ще продължим да защитаваме нашите интереси, както и тези на нашите съюзници по договора Япония и Южна Корея, каза той. Ето защо ние продължихме да се опитваме да подобрим възможностите си за събиране на разузнавателна информация там, в тази част на света, както и да се уверим, че от гледна точка на готовността сме военно готови да защитим себе си и нашите съюзници. Видяхте повече двустранни учения между нас и нашите съюзници", добави Кърби.

Припомняме, че от края на септември Северна Корея изстреля близо 40 балистични ракети, заедно със стотици артилерийски снаряди, като същевременно обвини съвместните военни учения на САЩ с техните съюзници, че провокират нейното поведение.

САЩ отхвърли твърдението на Северна Корея, настоявайки, че съвместните учения са били предизвикани вместо това от изстрелванията на севернокорейски ракети и че те имат чисто отбранителен характер.

Кърби каза, че САЩ ще продължат да провеждат съвместни военни учения със своите съюзници.

"Видяхте още двустранни учения между нас и нашите съюзници. Видяхте тристранни учения, тристранна координация. Всичко това ще продължи", каза той.

Той също така призова Пекин да помогне за намаляване на напрежението, като каза: "Китай има влияние в Пхенян. Бихме искали те да използват това влияние за подобряване на регионалната сигурност."

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

С ракетните тестове КНДР си спечели нови санкции от САЩ, Южна Корея и Япония

Санкциите са до голяма степен символични

"Досега те не са показали никакво желание наистина да окажат такъв натиск върху Пхенян, какъвто знаем, че могат да окажат. Така че ние ще продължим да работим извън този път, за да сме сигурни, че сме готови", добави той.