Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на боеприпаси и подкрепа за логистични доставки на Тайван в две отделни сделки на стойност до 440 милиона долара. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление от четвъртък на Пентагона.

Тайван е поискал да закупи боеприпаси на приблизителна цена от 332,2 милиона долара и логистична поддръжка на приблизителна цена от 108 милиона долара.

Основните изпълнители ще бъдат Alliant Techsystems Operations и General Dynamics, се казва в съобщението.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за двете възможни продажби в четвъртък.

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Пекин ще се противопостави на опити за външна намеса

Припомняме, че също в четвъртък Народната освободителна армия на Китай обяви, че е "уверена и способна да смаже" всякакви ходове за подсигуряване на независимостта на Тайван, включително "опити за външна намеса". Това подчертаха от китайското министерство на отбраната.

Позицията на военното ведомство дойде в отговор на Закона за разрешение за национална отбрана на Съединените щати за 2024 г., който в момента се разглежда в Конгреса.

Съгласно законопроекта Вашингтон трябва да създаде "всеобхватна програма за обучение, консултиране и институционално изграждане на капацитет за военните сили на Тайван", както и да разшири сътрудничеството във военните дейности в областта на киберсигурността.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Бунтът в Русия показва провалът на Путин, а където отиде Пригожин по света, следва смърт и разрушение

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 г. и установиха отношения с Китай. Въпреки че официално признава политиката на "единен Китай", Вашингтон същевременно продължава да поддържа контакт с Тайпе и въоръжава острова.

Напрежението в района на Тайванския проток сериозно ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август 2022 г., което предизвика остри критики от страна на Пекин.

Тайван пак се оплака от китайски военни самолети до водите на острова

Тайван пак се оплака от китайски военни самолети до водите на острова

Засечени са и пет китайски военни кораба