Народната освободителна армия на Китай е "уверена и способна да смаже" всякакви ходове за подсигуряване на независимостта на Тайван, включително "опити за външна намеса". Това подчертаха от китайското министерство на отбраната.

Позицията на военното ведомство дойде в отговор на Закона за разрешение за национална отбрана на Съединените щати за 2024 г., който в момента се разглежда в Конгреса.

Съгласно законопроекта Вашингтон трябва да създаде "всеобхватна програма за обучение, консултиране и институционално изграждане на капацитет за военните сили на Тайван", както и да разшири сътрудничеството във военните дейности в областта на киберсигурността.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Тайванският въпрос - червена линия в отношенията между Пекин и Вашингтон

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 г. и установиха отношения с Китай. Въпреки че официално признава политиката на "единен Китай", Вашингтон същевременно продължава да поддържа контакт с Тайпе и въоръжава острова.

Напрежението в района на Тайванския проток сериозно ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август 2022 г., което предизвика остри критики от страна на Пекин.

Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Бунтът в Русия показва провалът на Путин, а където отиде Пригожин по света, следва смърт и разрушение