Съединените щати ще продадат на Украйна оборудване на стойност до 138 милиона долара за поддръжка и надграждане на нейните системи за противовъздушна отбрана HAWK, за да помогнат за защита срещу атаки с руски дронове и крилати ракети, каза служител на Държавния департамент на САЩ пред "Ройтерс" във вторник .

САЩ започнаха да доставят ракети прехващачи HAWK в Украйна през 2022 г. като надстройка на раменно изстрелваните ракетни системи Stinger - по-малка система с по-малък обсег.

Оттогава Украйна получи няколко системи за противовъздушна отбрана, включително американската система Patriot.

Спешната чуждестранна военна продажба във вторник е на стойност 138 милиона долара, каза служител, пожелал анонимност.

Въпреки че Украйна изчерпа много източници на американски средства, Киев получи безвъзмездна помощ от 300 милиона долара чуждестранно военно финансиране като част от законопроекта за годишните разходи за отбрана, който наскоро беше подписан. Парите от безвъзмездната помощ ще бъдат използвани за заплащане на оборудването, което включва инженеринг и интеграция за комуникации и обновяване на пожарни единици HAWK.

САЩ дават до 300 млн. долара военна помощ за Украйна

САЩ дават до 300 млн. долара военна помощ за Украйна

Новият пакет трябва да бъде обявен на 26 май

Освен това продажбата включва компоненти за повторно сертифициране на ракети за по-стари единици, инструменти, тестово и поддържащо оборудване, резервни части и др.

Продажбата ще изисква временно пътуване до Европа на приблизително петима служители на правителството на САЩ и 15 представители на изпълнители за подпомагане на обучението и поддръжката, каза служителят. Правомощията на президента за изтегляне са били използвани преди това за прехвърляне на оборудване HAWK в Украйна. Тази разпоредба позволява на Съединените щати да прехвърлят артикули и услуги за отбрана от американски запаси бързо без одобрение от Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

MIM-23 HAWK беше представен за първи път през 50-те години на миналия век, когато американската армия търсеше начини да се справи с нападенията на високолетящи стратегически бомбардировачи. Оръжието е модернизирано през годините, за да се справя със заглушаване и други мерки за противодействие.

Джо Байдън дава оръжие на Гърция, за да въоръжи Украйна

Джо Байдън дава оръжие на Гърция, за да въоръжи Украйна

Съгласно законови правомощия на САЩ за излишните военни наличности