Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да продаде на Украйна четири безпилотни самолета MQ-1C Grey Eagle, които могат да бъдат въоръжени с ракети Hellfire.

Това съобщи "Ройтерс".

Продажбата на безпилотните самолети, произведени от General Atomics, все още може да бъде блокирана от Конгреса. Съществува и риск от промяна на политиката в последния момент, която може да провали плана, който е в процес на разглеждане в Пентагона.

Полша праща в Украйна още самоходни гаубици

Полша праща в Украйна още самоходни гаубици

Поредна подкрепа от Варшава

Администрацията на Байдън възнамерява да уведоми Конгреса за евентуалната продажба на дронове на Украйна през следващите дни, след което се очаква публично изявление, заяви американски служител.

MQ-1C Grey Eagle може да остане във въздуха до 30 часа в зависимост от мисията си и може да събира огромно количество данни за разузнавателни цели. Те могат да носят и до осем ракети Hellfire.

Припомняме ви, че американското издание The Washington Post по-рано съобщи, че Байдън се е съгласил да изпрати на Украйна ракетни системи, способни да поразяват на повече от 60 километра, тъй като САЩ се опасяват, че украинските въоръжени сили могат да ударят руска територия.

Германия дава на Украйна най-модерната си ПВО система

Германия дава на Украйна най-модерната си ПВО система

Шолц изтъкна, че доставките на оръжие за страната не са спирали

По-късно посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че Вашингтон ще предостави на Украйна оръжия за защита срещу Русия само в рамките на украинските граници.