Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е одобрила продажбата на четири ракети на Япония за подсилване на отбранителната система на страната срещу заплахата от Северна Корея, съобщават американските медии.

Държавният департамент поиска Конгресът на САЩ да даде окончателно одобрение на сделката на стойност 133 млн. долара, след като правителството даде зелена светлина за нея.

Ракетите са предназначени за прихващач, разработен от САЩ и в сътрудничество с Япония, който може да бъде използван като част от противоракетната система Aegis както на сушата, така и в морето. Системата е проектирана да свали вражеска балистична ракета по време на полета ѝ извън атмосферата на Земята, използвайки т. нар. техника "удари, за да убиеш".

Япония разглежда сценарии при война с КНДР

Япония разглежда сценарии при война с КНДР

Не изключва пълномащабна война на Корейския полуостров

След като Северна Корея изстреля ракети с малък обсег в морето край бреговете на Япония и балистична ракета със среден обсег, прелетяла над японския остров Хокайдо в края на август, Тръмп обяви през септември, че ще разреши на Япония и Южна Корея да закупят "значително увеличено количество високотехнологично военно оборудване от САЩ" и по-късно защити ефикасността на американското въоръжение по време на обиколката си в Азия през ноември.

Изпитанията на ракети от Северна Корея разтревожиха Япония. В новогодишното си обръщение японският премиер Шиндзо Абе заяви, че средата за сигурност около неговата страна е най-тежката след Втората световна война, след като преди това министърът на отбраната на страната предупреди, че ядрената и ракетната програма на Пхенян представляват "безпрецедентна, критична и непосредствена" заплаха.

Япония обмисля да купи оръжие от САЩ

Япония обмисля да купи оръжие от САЩ

Токио оглежда изтребителите Ф-35