Американски конгресмени от двете партии внесоха в Камарата на представителите законопроект, който позволява на правителството да блокира и да използва активите на чужди държави за компенсация на щетите, нанесени при организирани от тези държави кибератаки.

Изявление от името на конгресмените беше публикувано на официалната страница на конгресмена Браян Фицпатрик.

"Кибератаките срещу САЩ зачестяват все повече, затова Конгресът трябва да предостави на американците инструментите, необходими за борба с атаките от чужбина. Нашият законопроект позволява те да бъдат осигурени чрез възможността да се привличат под отговорност правителствата на други страни за щети, нанесени чрез кибератаки." - се казва в изявлението.

В него се подчертава, че американският Конгрес трябва да спре чуждите държави, които атакуват националната сигурност на Съединените щати, и да въведе като първа стъпка възможността да се блокират активите на тези държави.

Двупартийният законопроект, наречен HACT Act (Закон за Родината и киберзаплахите), предвижда премахване на имунитета на чуждите държави, включително на чиновниците, служителите и агентите. Така щетите ще може да бъдат компенсирани по съдебен път чрез техните активи в САЩ.

Съавтори на законопроекта са Браян Фицпатрик, Колин Олред, Джек Бергман, Хайме Ерера Бойтлър, Джо Негузе, Анди Ким.

Хакерската атака по американските институции била най-голямата в света

Хакерската атака по американските институции била най-голямата в света

Проникването може да е засегнало 18 000 клиенти на SolarWinds