Военновъздушните сили на САЩ връщат едноместни реактивни щурмови самолети в Европа, съобщава СиЕнЕн.

Американските ВВС в Европа обявиха, че тази седмица 12 самолета Феърчайлд A-10 Тъндърболт II ще бъдат разположени във военновъздушната база Spangdahlem в Германия като част от операция "Атлантическа решителност", която беше инициирана след интервенцията на Русия в Украйна миналата година.

„Военновъздушните сили увеличават ротационното си присъствие в Европа, за да потвърдят пред нашите съюзници и страни партньорки, че нашите ангажименти за европейската сигурност са приоритет", каза генерал-лейтенант Том Джоунс, заместник-командир на американските ВВС в Европа и Африка.

От ВВС подчертаха, че самолетите ще действат и в други страни в Източна Европа. През последната година САЩ увеличиха присъствието си в бази в Литва, Латвия, Естония, Полша и други страни.

Този тип самолети са произведени през 70-те години на XX век и тогава имаха за цел подкрепа на сухопътни част в Европа срещу танкове и бронирани машини на държави от съветския блок.

Миналата година САЩ разположиха 10 самолета от този клас за използването им в борбата срещу „Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Въпреки това Пентагонът предпочита да използва F-35.

Критиците на този ход заявяват, че A-10 може по-добре да се справи от F-35, тъй като може да прелита на по-ниска височина и по-бавно, което позволява на пилота реално да забележи целите.

Обаче е запланувано този клас самолети да бъдат „пенсионирани" през 2019 година.