Камарата на представителите на американския Конгрес гласува единодушно в петък за разсекретяване на информацията от американското разузнаване за произхода на COVID-19.  Това се случва за третата годишнина от началото на пандемията, съобщи АП.

Гласуването завърши с 419 гласа "за" и нито един против.  За окончателното одобрение и влизане в сила на законопроекта сега е нужен подписът на президента Джо Байдън.

Дебатът преди гласуването е бил кратък и по същество: американците имат въпроси за това как е започнало всичко и какво може да се направи, за да се предотвратят бъдещи пандемии.

"Американската общественост заслужава отговори на всеки аспект от пандемията COVID-19", каза конгресменът републиканец Майкъл Търнър, председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите. Това включва, каза той, "как е създаден този вирус и по-конкретно дали е естествено събитие или е резултат от свързано с лаборатория събитие".

Заповедта за разсекретяване се фокусира върху разузнаването, свързано с китайския Институт по вирусология в Ухан, позовавайки се на "потенциални връзки" между изследванията, направени там, и избухването на COVID-19, което Световната здравна организация обяви за пандемия през март 2020 г.

В САЩ още няма консенсус за произхода на коронавируса

В САЩ още няма консенсус за произхода на коронавируса

Според Министерството на енергетиката обаче вирусът вероятно е изтекъл от лаборатория в Китай

Американските разузнавателни агенции са разделени относно това дали изтичане от лаборатория или разпространение от животни е вероятният източник на смъртоносния вирус.

Експерти казват, че истинският произход на пандемията от коронавирус, която уби повече от 1 милион американци, може да не стане известен още много години.

"Прозрачността е крайъгълен камък на нашата демокрация, настоя конгресменът демократ Джим Хаймс по време на дебата."

Водени от републиканците, фокусът върху произхода на вируса идва, когато Камарата на представителите стартира избрана комисия с изслушване по-рано през седмицата, задълбочавайки се в теориите за това как е започнала пандемията.

Това е рядък момент на двупартийно съгласие въпреки често разгорещената реторика за произхода на коронавируса и въпросите относно реакцията на вируса от страна на здравните служители на САЩ, включително бившия висш здравен съветник Антъни Фаучи.

Законодателството от сенатора републиканец Джош Хоули вече беше одобрено от Сената.

Ако влезе в сила, мярката ще изисква в рамките на 90 дни разсекретяване на "всякаква информация, свързана с потенциални връзки между Института по вирусология в Ухан и произхода на коронавирусната болест".

Това включва информация за изследвания и други дейности в лабораторията и дали някой изследовател се е разболял.