САЩ трябва да изтласкат Русия и Китай от пазарите за ядрени технологии и да станат световен лидер в тази област. Това се казва в стратегията на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувана на сайта на ведомството.

"В крайна сметка правителството на САЩ ще навлезе на пазари, доминирани от държавни компании на Русия и Китай, и ще възстанови позицията ни на световен лидер в износа на най-добрите технологии в областта на ядрената енергетика, както и строги стандарти за неразпространение", се казва в документа, предаден за разглеждане на президента Доналд Тръмп.

По-конкретно Министерството на енергетиката на САЩ предлага да се попречи на Москва и Пекин да установят трайни и здрави отношения с "редица източноевропейски и африкански държави".

Освен това авторите на стратегията искат да упълномощят Комисията за ядрено регулиране на САЩ с правомощия "да откаже да внася ядрено гориво, произведено в Русия и Китай, за да се гарантира националната сигурност".

"Способността на чуждестранни държавни предприятия да осигурят цикъл на преработка на ядрено гориво за установяване на доминиращи пазарни позиции и силни двустранни отношения може да представлява сериозно геополитическо предизвикателство за САЩ", се казва в стратегията.

В тази връзка авторите на документа предлагат намаляване на обема на руското ядрено гориво, разрешено за внос в САЩ. По-конкретно става въпрос за противодействие на дейността на руската държавна корпорация "Росатом" и по-специално на нейното подразделение за производство на ядрено гориво ТВЕЛ.

През 2016 г. ТВЕЛ подписа първи договор с един от американските оператори на атомни електроцентрали за опитно-индустриална експлоатация на ядреното ѝ гориво "ТВС-Квадрат".

По-рано беше съобщено, че обемът на чуждестранните поръчки на "Росатом" за десетгодишен период от 2019 г. възлиза на 133-135 млрд. долара. Десетгодишното портфолио от поръчки включва проекти, които трябва да бъдат завършени в този период.

Портфолиото на чуждестранните поръчки на "Росатом" включва не само договори за изграждане на ядрени енергоблокове, но и договори в други области на мирния атом. Към момента на един или друг етап от изпълнението се намират проекти на 36 ядрени енергоблока на АЕЦ в различни страни по света.