САЩ отправи подробно предупреждение как може да се развие руската инвазия в Украйна. Съюзниците са на щрек поради опитите на Кремъл да си намери повод за война, съобщават от Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Джо Байдън изглеждаше ужасен, след като предупреди, че няма признаци за обещаното изтегляне на войски от границата от руска страна. Точно обратното още повече сили отиват в посока Украйна, което означава, че нападението може да започне всеки момент.

Индикациите са ,че Русия се готви да нападне Украйна, каза Байдън пред журналисти в Белия дом. Той добави, че Русия ще инсценира инцидент, за да има повод за инвазия, но не пожела да даде подробности.

Според западните сили около 150000 руски войници са позиционирани по границата с Украйна. От Кремъл отричат, че имат намерение да нападнат. Русия се стреми да задържи Украйна в своята сфера на влияние и да не допусне страната да стане член на НАТО.

Байдън ще проведе телефонни разговори със съюзниците си в НАТО относно трупането на руски войски и в опит да се намери дипломатическо решение на кризата.

Антъни Блинкън сподели част от данните на разузнаването за евентуалното руско нападение. По думите му внезапен и кървав инцидент ще бъде използван от Русия като повод да нахлуе в Украйна. Той добави, че атаката ще започне с кибератака и бомбардировки. Войските ще се придвижат към Киев и другите големи градове.

Европейските лидери са на щрек.

Байдън: Заплахата от руска инвазия е много висока

Байдън: Заплахата от руска инвазия е много висока

Американския президент вижда всички индикации, че Русия е готова да нахлуе в Украйна

Украинците се притесняват да не се повтори ситуацията от 2014 г. Боевете със сепаратистите в източните части продължават и до днес. Над 14000 души са загинали до момента.

Според президента Володимир Зеленски про-руските сепаратисти са провокатори.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък сподели, че руските войски по границата са предупредени да не се подават на провокация, защото това може да има тежки последици.

НАТО обсъжда как да засили защитата си, ако Русия нападне. Това е една от темите, които се обсъждат на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Китай обвини САЩ в натягане на напрежението.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се осъмни в твърденията на Русия че се изтегля. "Видяхме ги да трупат сили и въоръжение, да провеждат учения по границата, да трупат запаси от кръв. Тези неща не се правят безцелно и особено ако имаш намерение на да се изтеглиш", заяви той.

Позицията на Русия е, че за изтеглянето е нужно време. Русия предприе и нова увертюра, като търси диалог със САЩ за ограничаване на поставянето на ракети в близост до руската граница.

Германският министър на отбраната: Да не се предоверяваме на Русия

Германският министър на отбраната: Да не се предоверяваме на Русия

Кристине Ламбрехт говори на срещата на НАТО…