САЩ въведоха нови санкции срещу ирански компании и частни лица заради проведените в Иран изпитания на балистични ракети през есента на 2015 г., предадоха информационните агенции.

Президентът Барак Обама предупреди Иран за това, че американската страна ще продължи да въвежда санкции, ако продължи реализацията на ракетната програма.
Това стана в специално изявление в Белия дом във връзка със споразумението по ядрената програма на Техеран и отмяната на свързаните с нея санкции.

Той се обърна към иранския народ, като го призова да избере „нов път”.
„В продължение на десетилетия заплахите и действията по дестабилизиране на региона, предприети от вашето правителство изолираха Иран от по-голямата част от света. Сега нашите правителства разговарят помежду си.” – почерта Обама, като допълни, че сега иранците, особено младежите, имат възможност да изградят нови връзки със света.

„Категорично се противопоставяме на дестабилизиращото поведени ена Иран в други региони, включително заплахите му срещу Израел и партньорите на в Персийския залив, както и на насилието в Сирия и Йемен. Въведохме санкции срещу Иран заради нарушаването на човешките право, подкрепата за тероризма и програмата за създаване на балистични ракети, и ще продължим да ги изпълняваме.” – предупреди Обама.

Новият пакет от санкции забранява на 11 компании и на граждани, свързани с ракетната програма на Техеран, да използват американската банкова система.

Решението беше взето само ден, след като бяха отменени международните санкции срещу Иран.

Припомняме, в събота Международната агенция за атмна енергия (МААЕ) обяви, че Техеран е изпълнил всички условия, свързани с прекратяване на ядрената програма на страната.

В рамките на сключеното споразумение от иранските затвори бяха освободени четирима американци от ирански произход.
САЩ от своя страна помилваха 7 иранци, излежаващи присъди в американски затвори заради нарушаване на санкциите.