След учението Talisman Sabre през лятото на 2023 г. САЩ оставиха в Австралия запаси от военно оборудване в случай на потенциален военен конфликт с Китай заради Тайван.

Това разкри "Ройтерс". Агенцията се позова на американски служители.

Маневрите се проведоха от 22 юли до 4 август в Австралия и в тях участваха военнослужещи от редица държави, включително Канада, Франция, Германия, Индонезия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея.

Според "Ройтерс" сред техниката, участвала в ученията, са били около 330 автомобила и ремаркета, както и 130 контейнера.

Американските власти не бяха оповестили по-рано тези обеми. Според агенцията това е достатъчно за поддръжката на три подразделения с до 500 или повече войници, чиято основна задача е да доставят доставки на бойците.

След края на маневрите оборудването остава в град Бандиана (щата Виктория) в югоизточната част на Австралия. То е необходимо за бъдещи учения, извънредни ситуации или военни конфликти, изброи агенцията.

Както заявиха официални лица, интервюирани от "Ройтерс", военната логистична система на Съединените щати в Азиатско-тихоокеанския регион е "едно от най-уязвимите места" на Вашингтон в случай на евентуален конфликт за Тайван. Според събеседниците на агенцията, ако избухне война, Китай ще се опита да нанесе щети на военноморските и военновъздушните сили на САЩ. За да предотвратят това, Съединените щати се опитват да създадат военни логистични центрове в целия регион, включително в Австралия.

Тайван тренира сценарий, при който учение на Китай се превръща в атака

Тайван тренира сценарий, при който учение на Китай се превръща в атака

След поредния китайски "патрул за бойна готовност" около острова

От Пентагона заявиха, че Министерството на отбраната работи със съюзници, за да направи американските сили "по-мобилни и разпръснати". Китайското посолство във Вашингтон не коментира директно статията на "Ройтерс", но негов говорител заяви, че Съединените щати трябва да спрат "увеличаването на военните контакти с Тайван" и "създаването на фактори, които биха могли да увеличат напрежението в Тайванския проток".