Армията на Тайван симулира сценарий, при който Китай внезапно превръща едно от редовните си учения около острова в истинска атака, съобщава "Ройтерс".

Това се случи в същия ден, когато Пекин проведе пореден "патрул за бойна готовност" близо до Тайван.

Тайван, който Китай счита за своя територия въпреки възраженията на Тайпе, твърди, че китайските въоръжени сили провеждат военни маневри по въздух и море около острова в опит да го притиснат да приеме китайския суверенитет.

Министерството на отбраната на Тайван посочва, че китайски военни самолети и кораби често извършват "съвместни патрули за бойна готовност". Ведомството съобщи за пореден подобен патрул днес, включващ 22 китайски самолета.

В учението, извършено в окръг Тайтунг, войски, танкове и бронетранспортьори напредваха по суша и отблъскваха нахлуваща сила.

Министерството на отбраната уточни, че маневрите "симулират вражеските военни, които превръщат тренировките във война по време на съвместни патрули за бойна готовност" със "укрити хора", ръководещи въздушни удари и атаки на командоси срещу критична инфраструктура и други цели.

Китайски балони отново прелитат над Тайван

Китайски балони отново прелитат над Тайван

Тайван засече 5 летателни апарата около острова за последните 24 часа

"Учението за противодействие на проникването в критични цели демонстрира резултатите от обучението на нашите войски в мирно време", заяви офицер Ко Тинг-и.

"Предвид зачестяващите вражески заплахи, армията продължи да укрепва обучението си, а войските използваха реална бойна подготовка за подобряване на основните бойни способности".

През последната година и половина Китай организира два кръга от големи военни учения около Тайван. Това засили опасенията от конфликт, който би могъл да въвлече Съединените щати и техните съюзници, особено Япония.

Китай оттренира прецизни удари и блокади в учения около острова през април миналата година, след като президентът на Тайван Цай Инуън се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

Традиционното военно мислене на Тайван по време на конфликт е да използва планинското си източно крайбрежие, особено двете военновъздушни бази там, като място за прегрупиране и запазване на силите си.

Тайван "скочи" на Китай заради провокативни полети

Тайван "скочи" на Китай заради провокативни полети

Пекин промени неофициалната бариера с Тайпе