САЩ са загрижени от сближаването между Русия и Северна Корея. Това се казва в изявление от понеделник на говорителя на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, цитирано от АФП.

"Не сме загрижени за пътуването. Това, което ни притеснява, е задълбочаването на отношенията между тези две страни", каза Кърби.  

Кърби каза, че това безпокойство е "не само поради въздействието, което ще има върху украинския народ, защото знаем, че севернокорейските балистични ракети все още се използват за поразяване на украински цели, но защото може да има някаква реципрочност тук, която да засегне сигурността на Корейския полуостров".

Путин заминава за Северна Корея утре

Путин заминава за Северна Корея утре

Изключително рядкото посещение подчертава процъфтяващото партньорство на Москва с Пхенян

Припомняме, че изявлението бе направено преди рядкото държавно посещение на руския президент Владимир Путин в Пхенян.

Изключително рядкото посещение подчертава процъфтяващото партньорство на Москва с уединената държава с ядрено оръжие.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отправи покана към Путин по време на своя визита в Далечния изток на Русия през септември миналата година. Путин не е посещавал Пхенян от юли 2000 г.

"По покана на председателя на държавните въпроси на КНДР Ким Чен-ун Владимир Путин ще направи приятелско държавно посещение в Корейската народнодемократична република на 18-19 юни", съобщиха от Кремъл.

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

"Никоя страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на агресивната му война"

След Северна Корея Путин ще посети и Виетнам на 19-20 юни, допълниха от пресцентъра на президента.

Русия направи всичко възможно, за да оповести възраждането на отношенията си със Северна Корея от началото на войната в Украйна, която предизвика най-голямата криза от над 60 години в отношенията на Москва със Запада.

Путин твърди, че Русия е въвлечена в екзистенциална битка със Запада за Украйна. "Ухажването" на Ким му позволява да раздразни Вашингтон и неговите азиатски съюзници, като същевременно му гарантира големи доставки на артилерия за войната в Украйна.

Съединените щати и техните съюзници твърдят, че Северна Корея е доставяла оръжия на Русия в помощ за фронта в Украйна, въпреки че Пхенян многократно отрече твърденията като измислица на западните пропагандисти.

КНДР се готви за визитата на Путин

КНДР се готви за визитата на Путин

След няколко дни се очаква да пристигне, но службите не уточняват кога