Министерството на правосъдието на САЩ е завело съдебно дело срещу Тексас, като твърди, че щатът е нарушил избирателния закон, като е създал планове за преразпределяне по райони, които умишлено дискриминират чернокожите и избирателите от малцинствата, като минимизират избирателната им сила, информира "Ройтерс".

"В жалбата, която подадохме, се твърди, че Тексас е нарушил раздел втори чрез създаването на планове за преразпределяне по райони, които отричат ​​или ограничават правата на латиноамериканските и чернокожите гласоподаватели да гласуват заради тяхната раса, цвят или членство в група от езикови малцинства", изтъкна главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд пред репортери на пресконференция.

В жалбата си, подадена в Окръжния съд на САЩ за Западния окръг Тексас, Министерството на правосъдието посочва, че преброяването от 2020 г. е показало, че латиноамериканците са на път да станат най-голямата група население на щата и че небелите латиноамерикански гласоподаватели съставляват по-малко от 40% от населението на щата.

"Скоро след публикуването на данните от преброяването на населението за 2020 г., законодателната власт на Тексас прие планове за преразпределяне по райони на делегацията на Конгреса на Тексас и Камарата на представителите на Тексас чрез изключително бърз и непрозрачен законодателен процес", се подчертава в жалбата.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън защити действията на щата в "Туитър", като написа: "Абсурдното дело на Министерството на правосъдието срещу нашия щат е последният трик на администрацията на Байдън за контрол на гласоподавателите в Тексас."

Делото е първото, заведено от Министерството на правосъдието по време на администрацията на президента Джо Байдън, взимайки на мушка преразпределянето по райони, процес, който се повтаря веднъж на десетилетие, който щатските законодателни органи използват за преначертаване на конгресните окръзи.

Тексас ще спечели две места в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) след изборите през следващата година заради нарастването на населението, което е най-много от всички щати през този цикъл.

Това е второто дело на Министерството на правосъдието срещу Тексас тази година във връзка с избирателните права.

В началото на ноември ведомството заведе дело срещу Тексас заради нов закон, който ограничава гласуването по пощата, твърдейки, че неправилно ограничава избирателите с увреждания или гласоподавателите, които не могат да четат или пишат, да получат адекватна помощ на местата за гласуване.

Това дело оспори закон, който затруднява гласуването по пощата, като не позволява на длъжностни лица да изпращат непоискани молби за гласуване по пощата. Той също така добавя нови изисквания за идентификация за гласуване по пощата, забранява местата за гласуване, докато си в колата си, както и онези, в които имаш възможност да гласуваш по всяко време на денонощието, ограничава предварителното гласуване и ограничава кой може да помага на избирателите, нуждаещи се от помощ заради увреждания или езикови бариери.

По-рано тази година министерството заведе дело срещу щата Джорджия, след като той прие нов изборен закон, който според Министерството на правосъдието нарушава правата на чернокожите избиратели.

Двата щата са сред нарастващия брой предвождани от републиканците американски щати, които приемат нови закони, ограничаващи достъпа до гласуване на фона на продължаващите лъжливи твърдения на бившия президент Доналд Тръмп, че изборното му поражение е резултат от масови изборни фалшификации.