САЩ наложи санкции на бившия спецпрокурор на Северна Македония Катица Янева, настоящия кмет на Карпош (община на Скопие) Стевчо Якимовски и на бившия кмет Джабир Жарку на гр. Качаник, Косово. 

В прессъобщението на департамента се казва, че Катица Янева, в официалното си качество на бивш специален главен прокурор на Северна Македония, е участвала в корупционни действия, включително използване на политическото си влияние и официална власт за лична облага. Има достоверни данни, че Янева е поискала и приела подкуп, за да повлияе на подведомствено й обвинение.

Стевчо Якимовски, в качеството си на кмет на община Карпош, е участвал в корупционни действия, включително използване на служебното си положение, за да се намесва в процесите на градско развитие и обществени поръчки, за да облагодетелства себе си и своите сътрудници.

В официалното си качество на кмет (вече бивш) на община Качаник, Косово, Жарку е участвал в корупционни действия, включително използване на позицията си, за да се намесва в процесите на възлагане на обществени поръчки, за да разреши незаконно строителство върху имот, собственост на общината, за да облагодетелства себе си и своите сътрудници.

На тях и на техните семейства им е забранено да влизат в държавата, както и да имат бизнес отношения с граждани на САЩ.

В Северна Македония арестуваха спецпрокурор за изнудване

В Северна Македония арестуваха спецпрокурор за изнудване

Катица Янева ще остане 30 дни в ареста