Йеменските хуси нанесоха щети на два търговски кораба при ракетни атаки в Аденския залив през последните 24 часа, като част от продължаващата кампания на групировката срещу международното океанско корабоплаване. Това предават от Reuters по вчерашна информация на Централното командване на САЩ (CENTCOM).

Подкрепяните от Иран хуси са ударили контейнерозов "Tavvishi", управляван под либерийски флаг и собственост на швейцарската фирма "MSC Ship Management", с противокорабна балистична ракета, пише в изявлението на CENTCOM. Корабът е повреден, но екипажът не е пострадал.

Две ракети, изстреляни от хусите, са ударили и "Norderney", товарен кораб, собственост на германската "Sunship Schiffahrtskontor", плаващ под флага на Антигуа и Барбадос. Плавателният съд е претърпял щети, но екипажът не е пострадал и са продължили пътуването си, според CENTCOM.

По-рано хусите съобщиха, че са ударили двата кораба и дори са твърдели, че са подпалили втория.

Двамата собственици на съдовете засега не са дали коментар за нападението.

Припомняме, хусите контролират най-населените части на Йемен и нападат търговски кораби от ноември насам в знак на солидарност с палестинците в Газа. Тяхната кампания прекъсна глобалното корабоплаване, като принуди корабите да избягват близкия Суецки канал и да пренасочват търговията около Африка.

Действията на бунтовниците също породиха опасения, че войната между Израел и Хамас може да се разпространи и дестабилизира Близкия изток.

Допълнително, САЩ и Великобритания нанесоха редица удари срещу цели на хусите в отговор на атаките, като последната планирана атака беше на 7 юни.

От CENTCOM в неделя заявиха, че силите им също са унищожили безпилотна въздушна система над Аденския залив, както и две ракети за наземно нападение и една ракетна установка в контролираните от хусите райони на Йемен.

САЩ удариха бази на хутите в Червено море

САЩ удариха бази на хутите в Червено море

Борба срещу пиратите