Американски представител е заявил за Sunday Times, че Саудитска Арабия води преговори с Пакистан за закупуването на ядрено оръжие.

"Моментът за това е дошъл", е казал той за изданието.

Друг източник от разузнаването е потвърдил, че САЩ знае за преговорите между двете държави и намерението на Рияд да стане ядрена държава. Тези преговори се водят от дълго време и напредват успешно, е заяви той.

Припомня се, че сунитските арабски държави следят с внимание преговорите по иранската ядрена програма. Шиитски Иран е техен противник и често бива обвиняван, че поддържа бунтовници или може да се сдобие с ядрено оръжие, с което се превръща в  още по-опасност за региона. Израел се присъедини към Саудитска Арабия в острите критики срещу стария си враг Иран.

По-рано тази седмица, арабските лидери заявиха на американския президент Барак Обама на срещата в Кемп Дейвид, че нямат намерение просто да седят и да наблюдават спокойно действията на иранските лидери.

Цитира се и изказване на бившия шеф на саудитското разузнаване, направено по време на визитата му в Южна Корея: "Скоро ще притежаваме същото, каквото имат и иранците."

За момента Исламабад отрича да е продавала ядрена технология на Рияд, но се знае, че през последните 30 години саудитците са финансирали ядрената програма на Пакистан.