Военноморските сили на САЩ планират да увеличат числеността на флота и по-специално на роботизираните кораби, пише американското издание за геополитика The National Interest.

Уточнява се, че в командването на ВМС на САЩ се опасяват, че големите американски кораби, на които сега служат стотици моряци, са уязвими за руски и китайски ракети.

По информация на изданието, Вашингтон възнамерява да похарчи около 4 млрд. долара за закупуването на десет големи безпилотни надводни кораба и девет големи роботизирани подводници. Изтъква се, че разходите могат значително да нараснат след оценката на структурата на въоръжените сили на страната, която трябва да приключи през тази година.

Контраадмирал Ренди Крайц е коментирал пред изданието, че новите роботизирани кораби ще изпълняват "функции както за откриване, така и за нападение". Той отбелязал, че те ще бъдат по-малки по размер и по-автономни, а цената им ще бъде по-ниска.

Освен това, както добавят от The National Interest, САЩ разработват нова ракетна фрегата, която ще функционира като център за управление на флотилия от безпилотни кораби и подводници. В рамките на военния бюджет през 2020 г. за строителството на първата от общо 20 броя такива фрегати ще бъдат заделени 1,3 млрд. долара.