Група сенатори, представляващи Републиканската и Демократическата партия в САЩ, внесоха законопроект, който предвижда ежегодно отпускане на 300 милиона долара на Украйна за военна помощ, включително предоставянето на смъртоносни оръжия, съобщава РИА Новости.

Освен това сенаторите предлагат да се отделят 4 млн. долара годишно за обучението на украински офицери.

В момента по линия на Пентагона ежегодно се предоставя военна помощ на Украйна на стойност от около 250 млн. долара. По този начин сенаторите искат да консолидират финансовите задължения от страна на Вашингтон под формата на отделен закон.

Документът изисква също така Белият дом да назначи специален пратеник за Украйна в качеството на представител на САЩ в мирните преговори в Нормандския формат и да улесни диалога между черноморските страни.

Освен това законопроектът призовава Държавния департамент да създаде работна група за Украйна със съответните европейски съюзници.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че САЩ систематично увеличават военната си помощ за Киев, опитвайки се да затвърдят влиянието си върху отбранителния сектор на Украйна.

С подобни действия Вашингтон всъщност подкрепя "партията на войната" в Киев и "поощрява курса на украинските власти да саботират минските споразумения и продължаването на военните действия в Донбас", отбеляза Захарова.