обамаПравителството на САЩ поднесе извинения за поставянето на флага на Филипините наобратно по време на официално събитие в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Властите във Вашингтон нарекоха случилото се „откровена грешка".

Флагът на Филипините (червено-бяло-синьо с жълти звезди) беше поставен с червеното вместо синьото отгоре при срещата на американския президент Барак Обама с филипинския му колега Бениньо Акино. Тя беше в рамките на срещата на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Във Филипините обърнатото знаме означава, че държавата е във война. Те са единствената страна в света, която променя знамето си по време на конфликт.

По време на церемонията грешката на официалните лице на била забелязана от присъстващите журналисти и даже от президента Акино. Снимката му на фона на обърнатото знаме даже се появила малко след събитието на сайта на правителството на тихоокеанската държава.

Говорителката на американското посолство в Манила Ребека Томпсън определи случилото се като невинна грешка, която не заслужава внимание на фона на постигнатото по време на срещата на АСЕАН. Тя на уточни кой е отговорен за гафа с обърнатия филипински национален флаг.