Американският държавен секретар Кондолиза Райс пристигна в Пакистан на непланирано посещение, за да намали напрежението между Исламабад и Ню делхи след атентатите в Мумбай.

Визитата й ще продължи само 5 часа

Райс пристигна от Индия, след като външният министър Пранаб Мукереджи каза, че Индия обмисля да прекрати мирния процес с Пакистан след атентатите в Мумбай.

САЩ се опасява от военен конфликт между Индия и Пакистан. Тогава ще бъдат изтеглени пакистанските военни части от западната граница на страната с Афганистан - ключова позиция, на която са концентрирани американски военнослужещи.

Мукереджи заяви, че няма съмнения, че терористите са дошли от Пакистан.

„Какви действия ще бъдат предприети от правителството, зависи само от отговора на пакистанските власти", категоричен бе той, позовавайки се на отказа на Исламабад да предаде повече от 20 заподозрени в организацията на терористичните атаки.

Каквото и да е нужно, за да предпази териториалната цялост на страната, безопасността и сигурността на своите граждани, това ще направи правителството", поясни още индийският външен министър.

Атаките в икономическата столица на Индия започнаха миналата сряда и продължиха повече от 60 часа. Индийските служби за сигурност заловиха един от терористите жив. Той призна, че всичките нападатели са били от пакистански произход, членове на ислямистката групировка „Лашкар е Таиба".

Припомняме, пакистанският президент Асиф Али Зардари отрече неговата нация да е замесена при атентатите в Мумбай. Той заяви, цитиран от CNN, че няма доказателства, че задържаният терорист е от пакистанска националност, както твърдят индийските власти.

При атаките в двата луксозни хотела „Оберой" и „Тадж Махал", еврейския център „Чабад хаус", кафене, жп. станция и местна болница, загинаха 188 души. Сред тях са 22 чужденци. Ранените са повече от 300.

Въпреки че Кондолиза Райс заяви, че няма да заема конкретна позиция относно това кой е виновен за атентатите, се смята, че американската дипломация подкрепя Индия.

Преди полета си за Исламабад, Райс обясни целта на пътуването си пред журналисти, цитирана от АФП. Според нея пакистанското правителство трябва да даде „ясен отговор" на Ню Делхи.

„Трябва да има ясен отговор и това е единственият възможен начин терористите да получат наказанието си".

Според нея превенцията в случая е от изключително значение.

„Аз отивам в Пакистан за да говоря за отклик от страна на Исламабад след атентатите в Мумбай, не да нося послания", обясни Райс.

Пакистанците са „сложни", те си имат вземане-даване с тероризъм, констатира още американският държавен секретар.