САЩ ще се откажат от разполагането на системата си за противоракетна отбрана (ПРО) на територията на Полша и Чехия.

Това съобщава БиБиСи, като цитира Wall Street Journal.

Обама: Ще продължим да държим Иран под око. 
                                    Още...

Според изданието основната причина за промяната на плановете на Вашингтон е че ракетната програма на Иран се развива с много по-бавни темпове, отколкото се предполагаше.Това намалява заплахата от ракетен удар срещу континенталната част на САЩ и големите европейски столици.

Междувременно Итар-Тасс съобщи, че американският държавен глава Барак Обама вече е разговарял с чешкия си колега Ян Фишер, като го е уведомил, че САЩ се отказват от разполагане на радиолокационна станция от американската система за противоракетна отбрана в Чехия.

Отказът от ПРО - позитивна стъпка според Расмусен.
                                   Още...

БиБиСи допълва, че Обама е възложил преразглеждане на плана за ПРО. Медията отбелязва, че държавният глава е оставил „отворена вратата за възможност за рестартиране на плановете за разполагане на системата на територията на двете страни, ако Иран задълбочи своята ядрена програма и система за балистични ракети".

АП допълва, че по-късно днес специално изявление по темата се очаква да направят министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс и висши военни.

Припомняме, още след встъпването в длъжност на Барак Обама се зародиха съмнения, че правителството му може да се откаже от проектаза противоракетен щит на бившия президент Джордж Буш в момент, когато САЩ се опитват да се сближат с Русия и да подновят диалога с Иран.