САЩ се заканиха на новия шеф на Ал-Кайда. Припомняме, вчера терористичната организация назначи за свой лидер 59-годишния Айман Зауахири.

На пресконференция във Вашингтон началникът на генералния щаб Майк Мълън предупреди досегашния номер две в групировката, че САЩ ще го третират по същия начин както Осам бин Ладен преди ликвидирането му. По начина, по който ние имахме за цел залавянето и ликвидирането на бин Ладен, така ще действаме със Заухири, категоричен бе Мълън, цитиран от ABCnews.

От своя страна министърът на отбраната Гейтс изрази мнението, че новият лидер на Ал-Кайда ще срещне известни затруднения при налагането на авторитета си в организацията, тъй като не притежава харизмата на предшественика си. По думите му Заухири е лишен от лидерски умения и по-скоро ще „допринесе" за разкол в Ал-Кайда, отколкото за засилването й.

Зауахири е смятан за главен организатор на „Ал-Кайда" и най-близък съветник на Бин Ладен, с който се запознават в средата на 80-те години в северозападния пакистански град Пешавар като поддръжници на муджахидините, сражаващи се със съветските войски в съседен Афганистан.