Характеристиките и боеспособността на руския изтребител от пето поколение Су-57 могат да предизвикат завист у САЩ, пише китайското издание Sina.

Авторът на статията отбелязва, че Су-57 е в състояние да лети със свръхзвукова скорост, без да използва форсажната камера. Освен това руският изтребител се отличава с висока маневреност, снабден е с високоефективни оръжейни системи и може да води сражение в режим на свръхзвуков полет. Тъй че според журналиста той можел спокойно да бъде наречен "руския гигант".

НАТО нарече руския изтребител Су-57 Felon ("престъпник")

НАТО нарече руския изтребител Су-57 Felon ("престъпник")

Подобно обозначение се ползва за техника на евентуалния противник

"САЩ могат да завиждат на неговите характеристики и боеспособност", подчертава авторът на статията.

В същото време той добави, че американците няма да могат равнодушно да наблюдават как армията на друга държава ги догонва.

Су-57 е най-новият руски многофункционален изтребител. Самолетът е предназначен за унищожаване на всички видове въздушни цели в далечен и близък бой, да поразява наземни и надводни цели с преодоляване на системите за противовъздушна отбрана, както и да унищожава системите за управление на вражеските самолети. Партида от 12 машини руските въздушно-космически сили (както сами се наричат) трябва да получат през тази година.

Русия започна серийно производство на изтребител Су-57

Русия започна серийно производство на изтребител Су-57

Новият изтребител може да бъде адаптиран и за базиране на самолетоносач