Призивът на унгарското правителство за прекратяване на огъня в съседна Украйна е "циничен", като се има предвид, че големи части от страната са окупирани от руските сили. Това заяви посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Пресман, цитиран от "Ройтерс".

Той не назова поименно премиера Виктор Орбан, но унгарският лидер многократно е призовавал за прекратяване на огъня и мирни преговори - ход, който според критиците би бил равносилен на отстъпване на части от територията на Украйна на руския президент Владимир Путин.

"Когато чуем политици да се застъпват за умиротворяване, замаскирано като мир, нека бъдем съвсем ясни - един човек може да сключи мир днес. Ако Путин спре да се бие, войната приключва. Ако Украйна спре да се бие, Украйна приключва", подчерта Пресман.

Унгария не иска да я поучават за Русия и се дразни на Украйна

Унгария не иска да я поучават за Русия и се дразни на Украйна

Според Будапеща критиката на Германия е несправедлива

"Цинично е да призовавате за прекратяване на огъня, когато не вашата страна е почти 20% окупирана от чужда армия от нашественици", категоричен бе той.

Изказването на Пресман разкрива задълбочаващия се разрив между съюзниците в НАТО. Орбан, преизбран през 2022 г. за четвърти пореден мандат, заяви, че членството в Алианса е "жизненоважно" за Унгария, но правителството му няма да изпраща оръжие на Украйна или да прекъсва икономическите си отношения с Москва.

Американският посланик посочи, че блокирането от страна на Унгария на срещи на високо ниво на Комисията НАТО-Украйна заради спор с Киев относно отношението към етническите унгарци там е "несъстоятелно".

"Разтревожени сме, че унгарските официални лица използват НАТО като инструмент за справяне с тези двустранни проблеми", отбеляза той.

Орбан предупреждава: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета

Орбан предупреждава: Санкциите срещу Русия са нож с две остриета

Икономиката на Унгария неизбежно ще бъде засегната