Дори Русия грубо да наруши новия договор за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ), това няма да повлияе на сигурността на САЩ, доколкото ядреното преимущество на САЩ може да компенсира всяко действие на Москва.

Това заяви съветникът по политическите въпроси от Пентагона Джеймс Милър, цитиран от lenta.ru

Милър поясни на заседание на сенатския комитет за въоръжените сили, че благодарение на размера и структурата на американския арсенал от стратегически настъпателни въоръжения никакви руски нарушения няма да имат значение.

Милър заяви също така, че боеспособността на американските подводници и бомбардировачи няма да се промени в зависимост от изпълнението на договора от руска страна. Според него този факт би трябвало да убие евентуално желание на Русия да превиши тайно ограничението за ядрените бойни глави.

Въпреки това, той смята, че е малковероятно Русия да наруши договора. Ако все пак това се случи, то ще има по-скоро политически и икономически, отколкото военни последствия.

Новият договор за СНВ беше подписан от президентите на САЩ и Русия на 8 април 2010 г. в Прага. Документът трябва да замени споразумението, сключено между СССР и САЩ през 1991 г. и чийто срок на действие изтече през декември 2009г. Новият договор изисква страните да съкратят количеството на разположените стратегически носители до 700 единици. При това нбщото количество на носителите не трябва да превишава 800, а броят на бойните заряди се ограничава до 1500. Договорът беше сключен за срок от 10 години.