Съединените щати спряха секретна програма за сътрудничество за военно разузнаване с Турция, която от години помага на Анкара срещу кюрдските бойци от ПКК, заявиха четирима американски представители пред "Ройтерс".

Решението на САЩ за временно прекратяване на програмата, за което не е съобщено по-рано, е взето в отговор на военната инвазия на Турция в Сирия през октомври, заявиха американските представители, разкривайки степента на проблемите между тези съюзници от НАТО.

Представителите на САЩ коментират, че страната им в края на миналата година спира да изпълняват мисиите за събиране на информация и разузнаване, насочени към Кюрдската работническа партия (ПКК), която както САЩ, така и Турция класифицират като терористи.

Американските военни изпълняват мисиите, използвайки невъоръжени безпилотни летателни апарати, за които представител заяви, че са излитали от турската база "Инджирлик", където американските военни имат значително присъствие. Базата също е ключов център за шпионските агенции на САЩ, опериращи в региона.

Ердоган: Мога да затворя Инджирлик

Ердоган: Мога да затворя Инджирлик

САЩ могат да останат без ключова база

Друг официален представител коментира, че безпилотните полети са провеждани в рамките на програма от 2007 г. насам, често се били над планински територии в Северен Ирак, близо до турската граница.

Говорителят на Пентагона не коментира пряко нито една конкретна програма, но отбеляза, че САЩ определят ПКК за терористична организация от 1997 г. "Подпомагаме Турция в борбата им срещу ПКК по много начини от десетилетия. В интерес на политиката, ние не предоставяме подробности по оперативните въпроси", заяви говорителят, попитан относно спирането на помощта.

Говорител на Държавния департамент заяви, че САЩ не коментират въпроси, свързани с разузнаването. Служители от турското министерство на отбраната не отговаря на искане за коментар, но турски представители потвърждават, че програмата е спряна.

Спирането на американската помощ ще тества границите на военните и разузнавателните способности на Турция в момент, когато нейните сили вече са разположени на множество фронтове в Северна Сирия и Анкара се въвлича във все по-сериозни действия в Либия.

"Това прави кампанията срещу ПКК по-трудна и по-скъпа за Турция", обяснява един от четиримата американски представители. Той също така допълва към списъка с проблеми между САЩ и Турция, покупката на руски ПВО и по-сериозните разногласия за войната в Сирия.

"Като съюзник стъпките, предприети по този въпрос, не допринасят за връзките между двете страни", коментира турският представител. 

Путин и Ердоган се съгласиха да подобрят координацията в Сирия

Путин и Ердоган се съгласиха да подобрят координацията в Сирия

Ердоган е казал пред Путин, че Турция ще използва правото си да се защити при атака срещу турската армия в Сирия

Тръмп, който отдавна е скептик за американското военно участие в Сирия, е обвинен от демократи и дори от някои републиканци, че изоставя подкрепяните от САЩ кюрдски бойци на турски натиск и по този начин подкопава политиката на САЩ. Турската офанзива се насочи към кюрдската милиция YPG в Сирия, която бе водещ съюзник на САЩ в битката срещу "Ислямска държава".

Турция разглежда YPG като терористична организация заедно с ПКК. Но политиката на САЩ отдавна очертава ярка разлика между двете групи, помагайки на Турция да се бори срещу ПКК, дори когато американските военни си партнират с милициите на YPG за борба срещу "Ислямска държава".

От създаването на секретната програма за сътрудничество в разузнаването на САЩ, Анкара инвестира стотици милиони долари за усъвършенстване на собствените си отбранителни способности и намали зависимостта си от американските и израелските дронове, които често използва от края на 90-те години.

Турската частна компания "Байкар Дефенс", в чието управление е Селчук Байрактар, зет на Ердоган, започна работа по разработването на първия безпилотен флот на Турция от 2000 г. насам.

В рамките на десетилетие и половина тя разработи въоръжени и невъоръжени дронове и започна да ги продава на турската армия, както и на Украйна и Катар.

От юли 2019 г. общо 86 дрона се обслужват от силите за сигурност на Турция, а някои от тях редовно се използват по време на трите операции на Анкара в Сирия през 2016 г., през 2018 г. и отново през октомври миналата година.

Арда Мевлютоглу, базиран в Турция отбранителен анализатор, заяви, че неотдавнашният напредък е осигурил на Анкара по-голяма гъвкавост и свобода в нейните оперативни възможности.

"Зависимостта на Турция от нейните съюзници, главно от САЩ, значително намаля, ако не и напълно завърши с висококачествено събиране на разузнавателни данни в реално време, операции и удари с хирургическа точност", коментира Мевлютоглу.

Пентагонът съветва НАТО да прецени ангажимента на Турция

Пентагонът съветва НАТО да прецени ангажимента на Турция

Заради заплахата й да затвори свои военни бази за военни от САЩ