Американската армия свали въоръжен турски дрон, приближил се на 500 метра от войските ѝ в Североизточна Сирия. Това съобщиава "Асошиейтед прес", позовавайки се на Пентагона.

Това е един от редките случаи на употреба на сила от един член на НАТО спрямо друг.

Прессекретарят на Пентагона генерал Патрик Райдър нарече инцидента "достоен за съжаление" и заяви, че американските войски са били принудени да се изтеглят в бункерите за безопасност, докато Турция бомбардира цели в близост.

Както министърът на отбраната Лойд Остин, така и председателят на комитета на обединените началник-щабове генерал Чарлз К. Браун разговаряха с турските си колеги скоро след инцидента, за да подчертаят стойността, която придават на отношенията си с Турция, но също и необходимостта да се избягват подобни инциденти в бъдеще и да се гарантира безопасността на американските служители.

Дрон удари сирийска военна академия в Хомс

Дрон удари сирийска военна академия в Хомс

Най-малко 78 са жертвите

Решението да се свали въоръжен безпилотен самолет на съюзник "беше взето с дължимата грижа и присъщото право на самозащита да се предприемат подходящи действия за защита на американските сили", изтъкна Райдър и добави, че САЩ нямат индикации Турция умишлено да е атакувала американските сили.

Американски служители поясниха, че свалянето е било разпоредено след над дузина обаждания до турската армия за това, че американските сили са на място в района и че армията на САЩ ще предприеме действия, за да ги защитят, ако дронът не се изтегли.

Турция не изключва наземна операция в Сирия

Турция не изключва наземна операция в Сирия

Отговор на атентата в Анкара

Райдър уточни, че американските сили са забелязали турски дронове да нанасят въздушни удари около Хасаке около 7:30 часа сутринта местно време, като някои от атаките са били извършени в т.нар. американска "зона с ограничен достъп" само на километър от американските войски. Той посочи, че малко по-късно турски дрон отново е навлязъл в забранената зона "насочвайки се към мястото, където са разположени американските сили".

Командирите прецениха това за заплаха и американски изтребители F-16 го свалиха около 11:40 часа сутринта, докладва Райдър, като поясни, че няма ранени американски военнослужещи.

Инцидентът се случи в същия ден, в който атака с дрон уби най-малко 80 души и рани близо 240 в контролирания от сирийското правителство град Хомс.

Турция удари контролирана от кюрдите зона в Сирия

Турция удари контролирана от кюрдите зона в Сирия

Осем души загинаха