Съединените щати използват индо-тихоокеанския регион като платформа за тест на новата си военна концепция срещу страни като Русия и Китай. Това обяви в петък министърът на въоръжените сили (сухопътни войски) на САЩ Райън Маккарти в института "Брукингс" във Вашингтон, съобщава ТАСС.

"Докато продължаваме традиционното си сътрудничество в областта на сигурността, ние също се възползваме от новите възможности и използваме индо-тихоокеанския регион като платформа за тест на нова концепция, известна като многосферни операции или MCO. В случай на конфликт с конкурентна суперсила, САЩ няма да може без проблеми да хвърля бомби върху стратегически важни съоръжения и да гарантира сигурността на своите войски".

Според министъра създаването на MCO променя ситуацията и води до появата на "асиметрично предимство". Той обясни, че суперсилите са Русия и Китай. "Новата концепция", продължава Маккарти, е необходима както за "възстановяване на превъзходството, така и за решение за обединяване на всички военни сфери" и ни позволява да "оценим условията в театъра на операциите", като същевременно поддържаме потенциал за обединените сили.

Министърът подчертава, че първите тестове, включващи "много специални групи", преминаха "само няколко месеца след публикуването на Националната стратегия за отбрана на САЩ" през януари 2018 г. Говорим за единици, участващи в разузнаването, сигурността в киберпространството, както и в космоса.

Миналата година тези тестове са разширени и продължени, включително като съвместно учение със силите за самоотбрана на Япония в Източнокитайско море. Изпитанията също разполагат с тактически групи в различни части на региона, особено във Филипините и Палау.

Още тази година ще бъдат извършени изпитания на високоточни ракети с дълъг обсег, а през следващата година МСО ще работи с пълна сила, през 2022 г. концепцията в региона ще бъде разширена.

"Това вдъхновява нашите близки съюзници и партньори в региона да инвестират повече в изграждането на капацитет в подобен район. Япония, Тайланд, Сингапур - всички те разработват подобна концепция за MCO в сътрудничество с нас".

Маккарти допълва, че концепцията също така позволява развитието на логистични възможности при прехвърлянето на войски.

По-рано "Блумбърг" съобщи, че въоръжените сили на САЩ възнамеряват да създадат специализирано звено за противодействие на Русия и Китай с високо прецизни ракети с дълъг обсег, които могат да удрят наземни и морски цели, по-специално, хиперзвукови ракети.

Пентагонът създава спецзвено в Азия срещу Русия и Китай

Пентагонът създава спецзвено в Азия срещу Русия и Китай

С хиперзвукови ракети с дълъг обсег, които могат да ударят наземни и морски цели